Szénsavas források - Balatonfüred

látnivalók Balatonfüreden

Szénsavas források - Balatonfüred

A gyógyulni vágyók nem csupán a klímára számíthatnak, hanem Füred szénsavas forrásainak messze földön jól ismert hatására is. A füredi víz kémiai összetétele és radioaktivitása igen kedvező élettani hatású: tágítja a vérereket, javítja a szív vérellátását, és egyenletessé teszi a vérnyomást. Fürdő- és ivókúrára egyaránt hatásos szív- és vérkeringési, ide-, cukor- és gyomorbetegeknek.

Már az 1700-as évek elején a gyógyvízre megépültek az első fürdőházak. A víz összetételét 1772-ben határozták meg először, s az eredmények alapján gyógyvíznek, illetve gyógyforrásnak nyilvánították a füredi savanyúvizet. 1875-ben II. József elrendelte, hogy fürdőorvost, illetve sebészt kell kinevezni füredre. Az első kinevezett fürdőorvos Oesterreicher Manes József lett. Gyógyüdülőváros 1871-ben lett.

Hét forrás fakad a kórház közelében. Hat vizét közös medencében összegyűjtve juttatják el a fürdőkhöz. A hetedik forrás vize, az úgynevezett savanyúvíz folyik a Gyógy tér közepén álló kútból. Ez a legrégebben ismert forrás, vizét 1743-ban foglalta oduba Lécs Ágoston tihanyi apát. A Kossuth Forrás oszlopcsarnokát 1853-ban újították fel, akkor éppen Ferenc Józsefről nevezték el. 1993-ban újabb felújítás után ismételten átadták a nagyközönségnek, Kossuth Forrás néven.
Település ismertető
  • Balatonfüred

    Balatonfüred a Balaton északi partján, Veszprém megyében fekvő, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú...

Balatonfüredi és környéki programok

Szállások Balatonfüredenés környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu