Református templom - Balatonfüred

látnivalók Balatonfüreden

Református templom - Balatonfüred

Bárhonnan közeledünk hajóval Balatonfüred elé, a vízről tekintve már messziről világít felénk az óváros legmagasabb épülete, az egytornyú "fehér templom", mert így hívják már több, mint egy évszázada a helyi reformátusok templomát.

A hivatalos műemléki jegyzék (1976. évi) szerint klasszicista ízlésben épült 1828-ban. Évtizedekig meghatározó, uralkodó épülete volt az Öreg-hely alatt elterülő résznek. Ma is még igen szép dísze az itt térré kiszélesedő Kossuth Lajos utca végének.

A téren, szemben a templommal helyezkedik el az ugyancsak klasszicista stílusban épült volt községháza, amely a múlt században épült. Ma lakóház. A templomtól nyugatra a Siske és Óvoda utca sarkán ugyancsak egy klasszicista ízlésű szép épület emelkedik, egykor takarékpénztár, ma lakóház. Szép tehát a templom környezete is.

1826. augusztus 14-én tették le az új templom alapkövét egy megszüntetett korábbi "mészárszék" és "pálinkásgunyhó" helyén. A harangokat a régi haranglábból az új toronyba még 1828. évben felerősítették, amelyeket november 7-én szereltek le a régi imaház haranglábából. Az új templomot 1830. augusztus 1-jén Tóth Ferenc, a dunántúliak híres és tudós püspöke szentelte fel. Ez volt az akkori idők Balaton-felvidékének legnagyobb református temploma.

Az új templom klasszicista stílusban épült, de copf elemei is keverednek külsején, szép ötvözetben. A nagy felületű homlokzat bőséges teret adott a két stílus szerencsés keverésére és nemes vonalával megfogja még az építészeti stílusokhoz nem értő egyszerű ember szemét is. Toronysisakját 1922-ben újították fel a mai formájára. Szép a bejárata, félköríves, faragott kőkeretes bejáratának copf ajtószárnyai is felkeltik a figyelmet.

A templom jelenlegi ablakai romantikus stílusban utóbb készültek az eredeti klasszicista ablakok helyett. A boltozat nem egységes, ritmusát felbontják, de nem rontják a fapilléreken ülő, félköríves boltozathevederek. A templomnak még a nyugati oldalán is van egy kőkeretes oldalbejárata. Mögötte épült fel 1982-ben az új emeletes lelkészház, amelynek földszintjén gyülekezeti terem és iroda van, emeletén pedig a lelkész lakása.


Cím:
Balatonfüred, Óvoda u. 1.
87/342-795
Település ismertető
  • Balatonfüred

    Balatonfüred a Balaton északi partján, Veszprém megyében fekvő, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú...

Balatonfüredi és környéki programok

Szállások Balatonfüredenés környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu