Kerek Templom - Balatonfüred

látnivalók Balatonfüreden

Kerek Templom - Balatonfüred

A Szamáriai asszonnyal beszélő Jézus névre felszentelt római katolikus templom 1841-től 1846-ig épült, késő klasszicista stílusban, Frumann Antal építész tervei alapján. A tervező a római Pantheon mintájára készült esztergomi Szent Anna templom ihletésében alkotta finom művét. A klasszicista stílusú, szép térhatású templom főoltárának képét az osztrák Henriette Kärling, a Krisztus a keresztfán című képét pedig Vaszary János festette.

Az 1846-ban elkészült és felavatott füredi Kerek Templomot, kupolájáról és kör alakú formájáról nevezte el a fürdőt látogatók tömege. Elkészülte után gyorsan elfoglalta helyét a füredi ábrázolásokon. Nem volt olyan metszet, üvegpohár, vagy más füredi emléktárgy, amelyen a jellegzetes épület ne szerepelt volna.

A tiszta klasszicista stílusnak megfelelően épített kis templom tükrözi kiváló tervezőjének jó ízlését, tehetségét. Nagyszerű összhangban áll a vele szemben álló Blaha Lujza-házzal, oszlopcsarnokaik révén. Fontos műemléke Fürednek, és az Országos Műemléki Felügyelőség jegyzékében is szerepel.

A füredi Savanyóvízhez járó vendégek már a XVIII. század ötvenes éveitől kezdve kérték, hogy legyen a fürdőtelepen egy kápolna. (A református vallásúak a községbe mehettek, ahol a régi középkori füredi templom (Szent Margit) volt a reformátusok akkori temploma. 1761-ben kezdték el a fürdőtelepen egy kápolna építését a katolikusoknak. A XIX. század közepére ez szűknek bizonyult.

Ezért kezdték el 1841-ben a Kerek-templom építését.) A templom tervét Fruhman Antal győri építész készítette, aki alapul vette hozzá a római Pantheon képét, és annak kicsinyített mását építette fel igen tetszetős formában. A templom tetejére a keresztet csak 1844. december 4-én tette fel Hayek Venczel uradalmi ácsmester. A főoltár képét Kergling Henrietta készítette. A kútjelenet a savanyúvízforrásra, annak áldásos hasznára utal. A kis templom mellékoltára 1862-ben készült.

1988-ban új orgonát kapott - a régi, elhasználódott harmónium helyett - a templom. A kápolna fennállásának 100. évfordulójára kívül és belül megújult a templom. Az oltárok restaurálását és aranyozását Csekőné Ruff Ilona pápai aranyozó végezte.
2000-ben új, tűzzománc keresztutat kapott a templom, amelyeket Zoltán Győző és Kovács Erzsébet művészházaspár készített el.
Település ismertető
  • Balatonfüred

    Balatonfüred a Balaton északi partján, Veszprém megyében fekvő, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú...

Balatonfüredi és környéki programok

Szállások Balatonfüredenés környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu