Huray villák - Balatonfüred

látnivalók Balatonfüreden

Huray villák - Balatonfüred

Jókai Mór sógora, Huray István Füred nevezetes emberei közé tartozott. Azoknak az orvosoknak körébe tartozott, akik a gyógyforrás körüli sétányon különösebb vizsgálat nélkül, a beteg panaszait meghallgatva ajánlották Füred gyógytényezőit. 1875-ben már mint másodorvos működött tiszteletbeli főorvos címmel, dr. Orzovenszky Károly, a kinevezett fürdőorvos mellett.

Orzovenszky halála után 1876 december 30-án kinevezték őt hivatalos fürdőorvosnak. Egészen a haláláig, 1910-ig töltötte be ezt az állást. Kinevezése előtt csak a nyári idényben lakott feleségével Füreden, az ún. Ófürdőházhoz csatlakozó keresztházban, egy háromszobás lakásban, amelyből egy szoba a rendelője volt. Télen Tihanyban laktak, uradalmi épületben és az Óvárban volt egy szép szőlője, ahol későbbi sógora, Jókai Mór is sokszor megfordult. Jókai feleségének, Laborfalvi Rózának nővére, Laborfalvi Benke Jozefa, akit általában csak Pepi néninek neveztek a család tagjai, 1865-ben Huray Istvánhoz ment férjhez.

Amíg Jókai háza fel nem épült, többször laktak náluk a kis orvosi lakásban. 1866-ban azután a tihanyi apátság parcellázásából szerezték meg Hurayék a saját telküket, amely ma az egyik legszebb helyen fekszik, a Jókai Mór és Blaha Lujza utcák sarkán, szemben a Kerek-templommal. Így 1868-ban felépítették ott az első házukat. Utána még kettőt építettek, és az épületek neve így alakult: nagy villa, kis villa, kis épület.

A Huray-féle házak közül az első és a második ma a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság székhelye. Díszes vaskerítés fogja közre a nagy telket. Szép fenyők állnak területén, sima gyepszőnyeggel körítve. Az épületek a múlt század 60-as éveiben kialakult romantikus stílusban készültek, földszintes és emeletes ablakainak elosztása 2-3, az épület közepén nagy fedett terasz, háromszögű, lombfüzér-díszes oromzattal, pala fedéssel. Védett, műemlék jellegű mindkettő.
Település ismertető
  • Balatonfüred

    Balatonfüred a Balaton északi partján, Veszprém megyében fekvő, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú...

Balatonfüredi és környéki programok

Szállások Balatonfüreden



és környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu