Arácsi Katolikus Templom - Balatonfüred

látnivalók Balatonfüreden

Arácsi Katolikus Templom - Balatonfüred

Arács korai település lehet. Honfoglaláskori sírokat találtak, s Arács neve szerepel egy 1118-as oklevélben. Mint Füred, úgy Arács is volt a tihanyi apátság birtoka, volt a veszprémi püspökségé, a veszprémi káptalané, s önálló plébánia volt. Első templomáról 1373-ból tudunk, ekkor temető volt körülötte.

Valószínűnek látszik, hogy ebből a középkori templomból alakították ki 1785-ben a ma is meglévő templomot, amely a mennybe felvett Boldogságos Szűzanya tiszteletére van felszentelve. Régiségére utal a mostani "altemplom", amely temetkezőhelyként szerepel. E templom építésében nagy szerepe volt gróf Eszterházy Károly egri püspöknek, mint kegyúrnak.

Az arácsi templom főoltára, a műemlékesek vélekedése szerint, a templomnál legalább 50 évvel idősebb. Nem tudni, honnét kerülhetett a szép barokk oltár Arácsra. A 'főoltár képét, sajnos, kicserélték. A mostani festmény Rossos András munkája.
Csodálatosan szépek az oltár szobrai. Az oltár tetején Szent Mihály arkangyal van. Felül: Szent Sebestyén és Szent Vendel. Alul pedig Szent Anna és Szent József szobrai találhatók.

1997-ben Csekőné Ruff Ilona restaurálta az oltárt és elkészült az új szembemiséző oltár is és a felolvasó állvány, amelyek nagyszerűen illeszkednek bele a templom együttesébe. 1995-ben egy használt, majd felújított orgonát vásároltak Hasznosról.

Cím:
Balatonfüred, Koloska u.
Település ismertető
  • Balatonfüred

    Balatonfüred a Balaton északi partján, Veszprém megyében fekvő, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú...

Balatonfüredi és környéki programok

Szállások Balatonfüredenés környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu