WHO vezetője: A legfontosabb üzenetünk: teszteljetek, teszteljetek, teszteljetek!

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

WHO vezetője: A legfontosabb üzenetünk: teszteljetek, teszteljetek, teszteljetek!

Feltöltve: 2020-03-25

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint a tesztelés, a fertőzöttek elszigetelése és a fertőzöttek kapcsolatainak gyors felderítése a vírus globális megfékezésének a legfőbb elemei.

Azt is hozzátette: nem lehet vakon küzdeni, a társadalmi szintű elszigetelődés és a kézmosás önmagában nem fogja elpusztítani a járványt.

A betegség terjedése egyre gyorsul - mondta a vezető hétfőn, utalva arra, hogy a regisztrált esetek száma egyre növekszik. Sőt: A járvány messze nem lassul, figyelmeztetett Tedros Adhanom Ghebreyesus, felhívva ezzell az országok figyelmét arra, hogy tegyenek határozottabb lépéseket, mert még mindig van esély a járvány megállítására.

67 nap telt el az első fertőzött megjelenésétől a 100 ezredik eset regisztrálásáig, ezt követően 11 nap alatt 200 ezerre nőtt az esetek száma, ezután mindössze négy nap leforgása alatt már 300 000 esetet jelentettek - mondta.

Még mindig lehet állítani ezt a negatív tendenciát - tette hozzá, határozottabb fellépésre sürgetve ezzel a nemzeteket.

A koronavírusos fertőzötteket a világ szinte minden országából jelentettek - tette hozzá a WHO vezetője. Hétfő óta (2020. március 23.) több mint 350 000 Covid-19 esetet regisztráltak, és több mint 15 000 ember halt meg.

A WHO vezetője üdvözölte a világ számos országában bevezetett korlátozásokat. Miközben továbbra is arra buzdítja az embereket, hogy maradjanak otthon illetve kerüljék a társas érintkezést, Ghebreyesus felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek az eszközök csak védekezésül szolgálnak, nem jelentenek megoldást a betegség legyőzésére.

"A teljes győzelemhez a vírust agresszív és célzott módszerekkel kell támadni, vagyis: minden gyanús esetet tesztelni kell, minden fertőzöttet el kell különíteni illetve betegségükhöz mérten gondoskodni kell róluk, a fertőzöttek valamennyi szoros kapcsolatát fel kell kutatni és őket karanténba kell helyezni."

Hozzátette: az egészségügyi dolgozók körében is aggasztóan növekszik a fertőzések száma, ami eléggé riasztó trend.