Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Mikor tűnik el a vurstli Badacsonyból?

Feltöltve: 2012-10-19

Badacsonyban most készül az Istvándy Pincészet, a Laposa Birtok, a Szeremley Birtok és a Válibor első közösen szüretelt bora. Ez a válasz a Villa Sandalh Pincészet elmetszett rizlingjeire. Badacsonyban tavaly óta van végre négycsillagos szálloda, és Badacsonyban rájöttek arra is, hogy nem hátrány, ha a kéknyelűvel és a szőlőlevéllel készült ételeket ezentúl országszerte úgy hívják: badacsonyi módra.

Amikor az ember Badacsonyba ér, az összkép kicsit más, mint a hír. Lent a mólónál, és fönt a Dísz tér mellett afféle vurstli működik, amelynek láttán hátrahőköl, aki bejárta Európa leghíresebb borvárosait, borfaluit. Úgy szokás mindenfele, még a semmiről és senkiről sem nevezetes magyar városokban is, hogy a hintákat, céllövöldéket, s a többi hasonló alkalmatosságot valamely félreeső téren állítják föl, ott is megtalálja az, akinek ez jelenti a szórakozást. Badacsonyban – úgy hinné az ember – van elegendő nézni- és kóstolnivaló, még arra sem szorul a település, hogy újmódi kalandparkot működtessenek itt, mint az olyan helyeken, ahol sem természeti adottságok, sem más körülmények nem kényeztetik a vendégeket.

Tényleg van rá igény?

Megtudtuk, hogy Greznár Attiláé a szórakoztató objektum, aki sokfelé működtet hasonló létesítményeket, és Badacsonyban ő rendezi a Rózsakő Fesztivált is, sőt, amikor mostanában az önkormányzat kifogyott a pénzből, ő rendezte a Badacsonyi Borheteket.
Megkérdeztük a badacsonytomaji polgármestert, Krisztin N. Lászlót, szerinte egy ilyen nevezetes borfalu főterére illő létesítmény-e a vidámpark? Mint mondta, aznap kapott egy köszönőlevelet, melyben valaki épp azt emelte ki, hogy milyen jól szórakozott a badacsonyi „vidámparkban”. Mint a polgármester azt is elmondta, nem volna hol felállítani a létesítményt, ha nem ott lenne, ahol most van. Megpendítettük, úgy tudjuk, hogy többen is úgy gondolják errefelé, hogy az nem lenne olyan nagy baj. Krisztin úr erre elmondta, hogy nagyon szűkösek a hivatal bevételei, ezért egyelőre szükség van ezekre a szórakoztató objektumokra, de ha sikerül néhány beruházást megvalósítani, akkor ki fognak szorulni. Mint mondta, a régi Badacsonyban valaha jómódú nyaralók álltak, később a szocialista táboron belüli és a hazai turizmus megindulásával itt is mindenki vendégszobát, vendégházat rendezett be.

Ma viszont már úgy gondolnak a turisták és a turisztikai szakemberek Badacsonyra, mint kirándulóhelyre, ahol néhány kellemes órát eltöltenek, és továbbmennek, így a potenciális bevételek nagy része nem marad helyben. A mai helyzet oka – magyarázza -, hogy a nyolcvanas években még megfelelő vendégszobákat nem mindenki tudta mostanra a mai igényekhez mérten felújítani. Sokan, akik a Balaton környékén szeretnének időt tölteni, a szállodát választják, nem a bérelt házat. Voltak igyekezetek arra nézve, hogy legyen Badacsonynak szállodája, de a gazdasági visszaesés az ezredforduló utáni évtizedben itt is éreztette a hatását, és a 2008-ra tervezett projekt nem tudott elindulni. Tavaly óta Badacsony mégis büszkélkedhet négycsillagos szállóval, megnyílt a főtér közelében a színvonalas BonVino borhotel.

A borászok rendezvényteret akarnak

Borbély Gyulát, a Badacsonyi Hegyközség Tanácsának elnökét is megkérdeztük a badacsonyi összkép kapcsán. Tőle tudtuk meg, hogy a borászok arra készülnek, hogy a zsebükbe nyúlnak, és a mólónál rendezvényteret alakítanak ki, amely a továbbiakban befogadhatja majd a helyi borászati és kulturális fesztiválokat. Míg vártam, hogy elérjem a megszólalókat, átnézegettem a Rózsakő Fesztivál és a Badacsonyi Borhetek programját. Ugyanaz a szembeötlő kettősség, ami bárhol megvan az országban, ahol fesztivált rendeznek. Látszik, hogy mi lesz az a program, ami elsősorban a helyieket mozgatja meg, a Nóta TV kínálatának nagyon erős keresztmetszete. És mi szól a magas kultúra iránt fogékony rétegnek? Petőfi Rádiós kínálat. Sok helyen állandó a küzdelem, hogy melyikből mennyi legyen, és hogyan kommunikálják. Legyen kulturális fesztivál, ahol az egyszerűbb ízlést is kiszolgálja néhány program vagy legyen afféle kihelyezett Nóta TV, és ebben egy-két kultúrprogram? A borhetek esetében ötven-ötven százalékos az arány, de a „Hegy, víz, bor és szerelem” ünnepeként aposztrofált Rózsakő Fesztiválon a soproni fúvósok lógnak ki egyedül az erősen szórakoztató jellegű mezőnyből.

Közben elértem Tasner Mónikát, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökét is, aki hangsúlyozta, hogy a vidámparkra tényleg van igény, de a négycsillagos szálloda megnyitásával kezdődött folyamatok láthatóan ki fogják szorítani a szórakoztató objektumot.
Tényleges bevételt az önkormányzatnak csak a mólónál lévő vidámpark egy része hoz, ugyanis a másik fele a BAHART-é. A Dísztér melletti rész viszont magánterület. Már készül a település városrendezési terve, s ez alkalom arra, hogy letisztuljanak az elképzelések a jövőt illetően. A helyi TDM szervezet is igyekszik olyan javaslatokkal előállni, amelyek a település hírnevével, jellegével, lehetőségeivel összhangban lévő színvonalas turisztikai attrakciók megvalósulásához vezet. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, s a következő nyári szezont, amikor elvileg újra megnyitja kapuit a főtéren a borvidék szégyenfoltja.