Siófok

ismertető, Siófoki képek, galéria




Siófok

Siófok a Balaton keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorok határolják. A város Somogy megyéhez tartozik. A déli Balaton-part 70 km-es szakaszából 17 kilométert foglal el.

Siófok neve hallatán szinte minden esetben más-más élmény, emlék éled újra a fejekben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ez a város izgalmas, érdekes és sokszínű.

LÁTVÁNYOSSÁGOK, LÁTNIVALÓK



A Siófoki Kikötő

Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű. Északi szélén áll Vilt Tibor Balatoni sellő című szobra. A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége, a rózsakert, amely ismét feléledni látszik a gondos kertészek munkája nyomán. A hagyományos Balatonátúszó versenyek célja is itt van, ezért 1997-ben Siófok városa az első balatonátúszó, Szekrényessy Kálmán emlékére mészkőszobrot állított e helyre. A parkban tovább sétálva láthatjuk Somogyi József Halászok (1971), nem messze tôle pedig Varga Tamás: Karinthy (1997) szobrát.

Meteorológiai Obszervatórium

A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete, a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. Az állomás udvarát Borsos Miklós szobra, az Uránia díszíti.

Thanhoffer-villa

A Petőfi sétány közepén található a Thanhoffer villa (Horthy Miklós egykori főhadiszállása), amelyben jelenleg nyilvános könyvtár működik.

Krúdy-villa

Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát. Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, ahol nyaranta Várady Gyula, Siófok fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. Itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett.

Víztorony

Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 1912-ben.

Plébánia-templom

Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébánia-templom, amely 1903-ban épült. Bejárati ajtaja felett Muzsinszki Nagy Endre, nemzetközi hírű festőművész alkotása látható. A templom neoklasszicista stációképeit Büky Béla, míg a diadalívet, amelynek közepén Patrona Hungariae trónol és fogadja a magyar szentek hódolatát, Leszkovszky György festményei teszik lenyűgözővé. A templom üvegfestményei Róth Miksa műhelyében készültek. Az épület szentélyét a II. Vatikáni Zsinat rendelkezései alapján 1980-ban Osztie György színtervei szerint alakították át. A pasztoforium Madarassy István ötvösművész munkája. A főoltár mögött látható egy XVII. századi tiroli mester nagyszerű alkotása, a fejét jobbra hajtó szakállas, töviskoronás Krisztus. A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája.

Evangélikus templom

align=left Az Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 százalékban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország legszebb és legmodernebb evangélikus temploma.

Vendég-ház

A Fő utcában a Sió bal partján, egészen a híd közelében áll egy XVIII. században épült Vendég-ház, későbbi nevén Fogas és Borharapó. A belváros egyik legértékesebb építészeti öröksége ez a tornácos, nyitott folyosós barokk épület.

A VÁROS NEVEZETESSÉGE



Ezüstpart

A Sió másik oldalán Zamárdi fele haladva az ún. Ezüstparton vagyunk, ahol modern üdülők, szállodák épültek, lehetővé téve sok ezer ember üdülését. A tízemeletes épület északi oldala előtt a strandon helyezték el Marton László "Női torzó" című szobrát.

FÜRDŐKULTÚRA



Siófok közel 15 kilométeres partszakaszán több fizetős strand, igyenes strand és ingyenesen fürdésre használható szabad partfelület található. Az alábbiakban a jelentősebb fürdőhelyeket vesszük sorra.

Nagystrand

align=left A város közepén, a Petőfi sétány mellett található Nagystrand nemcsak a Balaton, hanem az ország leglátogatottabb strandja is. Területe több mint 8 hektár, befogadóképessége 13 000 fő. A Nagystrand keleti oldalán 2005. tavaszán fejeződött be a mederkotrás és a kinyert anyag felhasználásával egy homokos partszakasz, homokföveny kialakítása, amely főleg a kisgyermekes családok számára újabb vonzerőt jelent. Napközben fizetőstrandként működik, este hét órától hajnalig élménypark jellegű szórakoztató központ. Itt található a Coke CLub, amely főleg a fiatalok körében nagyon ismert, és közkedvelt. Nap, mint nap változatos programok, sportolási lehetőségek várják a közönséget, az esti órákban az ország legnépszerűbb előadóinak és zenekarainak közreműködésével ingyenesen látogatható könnyűzenei koncertek vannak.

Siófok - Sóstói strand

Sóstó központi vendéglátó és szórakoztató egysége a sóstói strandfürdő, a Family Beach. Számos sport és szórakozási lehetőséget, élményekben gazdag, gondtalan kikapcsolódást biztosít a család minden tagjának. Az aktívan pihenőket röplabda-, lábtengó pálya, illetve ping-pong asztal, a kisgyermekeket pedig óriáscsúszda, játszótér, homokozó, légvár és mini gokart pálya várja.

A közel 1 hektáron elterülő Family Beach 2003-ban elnyerte a német ADAC minősítést, melyet a Balaton legtisztább és legszebb strandjának ítélnek oda. A vezetőség azóta minden erejével a színvonal megtartásán fáradozik.

Siófok - Újhelyi strand

Területe: 18.626 m2
Balaton part szakasz hossza: 250 m

A városközponttól nyugatra lévő Újhelyi strand rekonstrukció előtt áll. A tervezett felújításig, 2011-ben is belépődíj mentesen látogatható.

Siófok - Ezüstparti szabad strand

A fizető strandok mellett a városi tulajdonú Balaton partszakasz mentén kialakított füves területek és sétányok nagy része is igénybe vehető napozásra, pihenésre, strandolásra.

A szabadstrandok a városközpont közelében és a város nyugati részén vannak, a város keleti részén csak néhány rövidebb szabadstrand található.

A szabadstrandokon a partszakasz teljes hosszában gondozott zöldfelületek, vizisportszer kölcsönző helyek, és kellemes parti sétányok találhatók. 21 darab vizesblokk, büfék, éttermek, és változatos sportolási lehetőségek is rendelkezésre állnak.

A városközponttól nyugatra lévő ezüstparti szabadstrandon 2005 nyara óta folyamatosan a „Mozdulj Balaton” rendezvénysorozat keretében strandröplabda, strandfoci, strandkézilabda, strandkosárlabda versenyeken vehettek részt az érdeklődők. Ezen a területen 2011-ben is várjuk a sportolni vágyókat. A kialakított sportpályák gondozását, sportfelszerelések biztosítását a Balaton-parti Kft. a szezon folyamán június 20-tól augusztus 25-ig folyamatosan megoldja. Egy animátor folyamatosan a helyszínen lesz.

JELLEMZŐ PROGRAMOK



Tavaszi fesztivál
Balatoni szezonnyitó
Aranykagyló Fólklórfesztivál
Sió-Miss Balaton Szépségverseny
A Bor és Kenyér Ünnepe
Nemzetközi Tojásfesztivál
Siófok Város Napja

KULTÚRA



Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre Emlékház hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Egykori szülőháza ma a város múzeuma, melyben látható például a mester zongorája, számos használati tárgya, eredeti kottái. A múzeum bemutatja Kálmán Imrét, hiteles pályaképet ad gyermekkoráról s az itt töltött tanulóéveiről. Külön erénye a kiállításnak, hogy a századforduló hangulatát idézve, kortörténetileg hiteles környezetben mutatja be anyagát. A kiállítás kitér a Siófoktól távol töltött évekre is, bemutatva, hogy a zeneszerző sikeres pályafutásának csúcsán sem szakította meg kapcsolatait szülővárosával.

Kálmán Imre Kulturális Központ

A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ a város legnagyobb közművelődési intézménye. Siófok központjában, a Víztorony mellett, a 2006-ban átépített Fő téren található. Az intézmény előtt a világhírű szobrászművész, Varga Imre szoborparkja áll. Az épület bejárata előtt a város jeles szülöttének, Kálmán Imrének a mellszobra fogadja a látogatókat. A központ 482 férőhelyes, légkondicionált színháztermével a térség legnagyobb művelődési intézményének számít. A Kulturális Központ alkalmas színházi produkciók, kulturális bemutatók és konferenciák rendezésére. Ősztől tavaszig a városi polgárság kulturális igényeit szolgálja, a nyári idegenforgalmi szezonban - valamint elő-és utószezonban - a magyar és külföldi vendégeknek egyaránt nyújt kulturális kínálatot.

Ásványmúzeum

Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok centrumában,a Kálmán sétány 10. alatt. A Kövecses-Varga Lajos által létrehozott, államilag védett gyűjtemény kiállítótáróiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók. Helyszűke miatt az ásványok zsúfolásig megtöltik az 54 vitrinszekrényt, amelyeket öt teremben lhelyeztek el, ezek: Magyarország, a Nagyvilág, a Felvidék, Kapnikbánya és egyéb erdélyi pl.: óradnai, nagybányai, felsőbányai ásványok. Az Erdély területéről származó ½bányavirágokat½ tekintve bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.

Tojásmúzeum

A Tojásművészeti Kiállítás a Dél-Balatoni Kulturális Központban 2003. októberében nyílt meg a tojás világnapján,­ az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál apropójaként. A szervezők ezzel az időszakos kiállítással kívánták megalapozni az állandó tojásművészeti központ kialakítását.

A kiállításon különböző dísztojások láthatók, amelyeken nem csak a népművészeti sajátosságok, motívumok gazdag tárháza figyelhető meg, hanem az újabbnál újabb kreatív díszítő formák is.

Rádiós Hírközlési Múzeum

Fiatalok és idősek napi szinten kerülnek kapcsolatba a hírközléssel, például internetes levelezés közben. A múzeumot társadalmi összefogással teremtették meg és társadalmi munkában üzemeltetik. Belépődíj nincs.

Galériák

Jordán Galéria
Siófok Galéria
Szilfa Galéria

A VÁROS TÖRTÉNETE



Siófok környéke már rómaiak korában is lakott terület volt. A római hódítás az I. században ért el a mai Siófok környékére, itt vezetett a Sopianaeból (Pécs) Triccianán (Ságvár) át Arrabonába (Győr) vezető útvonal. Sectus Aurelius Victor III.-IV. századból származó feljegyzései szerint Galerius császár a jelenlegi Siófok területén a "Lacus Pelso" - a Balaton latin neve ez, - ingoványos részeinek lecsapolására 292-ben zsilipet építtetett, és erdőket irtatott ki.

A honfoglalás után, 1055-ből származó tihanyi alapítólevélben találkozhatunk e hely említésével: "Rivulus namque, qui dicitur Fuk fluens", azaz "A kis patak, amit Fuknak neveznek is az említett tóból ered, olyan helyen van, amelyen a népeknek átjárása van egy régebbi hídon és gyakran gázlón is".

Fuk, mint falunév először 1137-ben szerepel írásban az adózó helységek között, míg a Siófok szóösszetétel 1790 óta ismeretes.

A tatárjárás után Fok újratelepült, majd 1552-ben a törökök kerítették hatalmukba Fokot és környékét. Siófok hadikikötő lett és erődöt is építettek itt, az erődítmény a mai kórház közelében lévő "Granárium" dombján volt. A vidék 1688-ban szabadult fel a török iga alól. Fok a veszprémi káptalan tulajdonába került, aki telepesekkel népesítette be, s 1693-ban fatemplomot építtetett a lakosság számára.

Rákóczi szabadságharca idején itt húzódott Vak Bottyán híres Sió-vonala, amelynek végső sarkpontja volt a siófoki erősség.

1705-ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem, a mai címer alapjául szolgáló pecsétet adományozott Fok falunak, majd 1736-ban épült fel a Szűz Mária szeplőtelen fogantatása tiszteletére a barokk stílusú plébániatemplom.

Jelentősebb fejlődés az 1800-as években indult el a településen. 1810-től az Erdély-Adria gyorspostakocsi járat már érintette Siófokot, de önálló postamesterség csak 1867-től működött itt.

A víz szabályozása 1810-től kezdődött a faluban. Majd Beszédes József vízügyi mérnök elképzelése alapján a Sió medrét kitisztogatták, újra malmokat üzemeltettek, a Balaton vízszintje egy métert apadt, így 51.000 hold terület vált szabaddá a víztől, a Sió szabályozásával 6.000 hold szabad telek alakult ki.

A település életében jelentôs változást hozott a Balatoni Gozhajózási Részvénytársaság megalakulása 1846-ban. Ebben nagy szerepe volt Kossuth Lajosnak, aki saját kezével írta meg a gazdasági társaság alapító okiratát, és gróf Széchenyi Istvánnak a részvénytársaság örökös elnökének. Ugyanebben az évben, szeptember 21-én vízre bocsátották a Kisfaludy kerekesgozöst.

1850-es években Siófok területét Veszprém megyéhez csatolták, ami eddig Somogy megyéhez tartozott. A megyehatárt a Sió-csatorna jelezte.

1861-ben adták át a forgalomnak a Buda-Nagykanizsa közötti vasutat.

1863-ban elkészült a vasúti állomás, egy év múlva pedig megépült az első, mólókkal védett hajókikötő. Ugyanebben az évben új Sió-zsilipet is nyitottak, melynek fő feladata a vízszint-szabályozás volt. A fazsilipet vasszerkezetből készült zsilip 1893-ban váltotta fel.

Mezővárosi rangot, azaz országos vásártartási engedélyt 1865-ben kapott a település. Ekkor 200 házat és 1500 lelket számláló község volt Siófok.

1866-ban jelent meg az első hirdetés "Balatontavi Fürdő Siófok" címmel a Zala-Somogyi Közlönyben. Végh Ignác bérlő a veszprémi káptalannal kötött 12 éves fürdőjog bérleti szerződést, amit újabb 12 évre meghosszabbítottak. 1878-ban készített el a "Magyar Tenger" feliratú fürdőházat, amely a Neuschlass építő cég tervei szerint épült, svájci stílusban, díszes homlokzattal, száz személyes társalgóval, vízre nyíló nagy ablakokkal, emeletes kilátószobával, nyolcvan fürdőkabinnal.

A veszprémi káptalan 1885-ben kezdett telkeket parcelláztatni és megkezdődött a mai fürdőtelep kiépülése. Jellemző a Balatoni táj megejtő és ihlető vonzerejére, hogy az első villatulajdonosok jó része festőművész volt - Than Mór, Vágó Pál, Feledi-Flesch Tivadar (Zichy Mihály veje) és Tölgyessy Arthur villája állt már ebben az időben Siófokon.

1888-ban Baross Gábor nyújtott állami támogatást a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság újjászervezéséhez. 1889-ben vízre bocsátották az új utasszállító hajót "Kelén"-t, aztán 1891-ben elkészült a "Helka" és az új "Kelén".

1891. áprilisban a Siófok Balatonfürdő Rt. néven alakult meg az a tőkecsoport, mely megváltotta a káptalantól a fürdőjogot, s megvásárolta az építkezésekhez és parkosításhoz szükséges 60 holdnyi bozótos, vizes, mocsaras területet, s azt földdel töltötte fel. A társaság vezetője Glatz Henrik (1884-1905), a Franklin Irodalmi és Nyomdai Rt. alapítója volt. Megindult a nagyobb szállodák: a Sió és a Hullám, később a Központi Szálló építése. Az új fürdőtelepet ünnepélyes külsőségek között 1893. július 18-án nyitották meg, s ekkor hozták nyilvánosságra, hogy a Belügyminiszter a fürdőtelep részére a "gyógyfürdő" elnevezés használatát engedélyezte. Ehhez a pihentető környezethez tartozott az 1875-től indult, nagy egyéniségeket felvonultató siófoki színházi élet is.

1900-ban kezdte meg működését a Balatoni Halászati Részvénytársaság. Ugyanebben az évben épült meg a lóversenypálya 1500 személyes lelátóval, itt voltak a Balaton-átúszás célpontjai s minden évben úszó- és teniszversenyek gazdagították a siófoki nyár élményeit. Mozgalmas fürdőélete révén Siófok a budapesti nagypolgárság művész- és színészvilág kedvelt tartózkodási helyévé vált.

A második világháború végén a települést nagy károk érték. A két hónapig itt húzódó frontvonal a parti építményekben, a nyaralókban, a szálló- és lakóépületekben, a hajóparkban sok kárt tett. Később Siófok a szakszervezeti és vállalati üdültetés központja lett. Újjáépült üdülőházai, valamint a csatornázás, szennyvíztisztítás és vízmű, illetőleg a partvédő művek kialakítása a tókörnyék legnagyobb, legjelentősebb, nagy tömegeket befogadó helyévé tette Siófokot. 1950-től újra Somogy megyéhez tartozik a település és ettől az évtől járási székhellyé vált.

1958-tól indult meg a turisztikai, idegenforgalmi fejlesztés, újra megjelentek a külföldi vendégek. 1962-ben a szállodasor épült, a hatvanas évek közepén megélénkült a lakásépítés is.

1968 Siófok várossá válásának időpontja. Hamarosan felépült a 400 ágyas kórház és a dél-balatoni feladatokat ellátó kulturális központ és könyvtár. Helyi újság és nyílt sugárzású helyi televízió kezdte meg működését a városban.

Napjainkban Siófok Magyarország egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja.

Települések Siófok közvetlen közelében

Települések Siófok környékén

Siófoki és környéki programok