Balatonszemes

ismertető, Balatonszemesi képek, galéria




Balatonszemes

Balatonszemes a Balaton déli partján, Balatonlelle és Balatonszárszó illetve Balatonőszöd között fekszik. Vasúton a Budapest-Nagykanizsa vonalon, közúton a 7-es főúton, illetve az M7-es autópályán közelíthető meg (távolsága Budapesttől 130 km). Lakossága 1800 fő.


A község egy dombhátra és annak lejtőjére, a vasútvonal feletti víztől alámosott magas domboldalra épült, a tulajdonképpeni fürdőtelep, pedig a vasút alatt a tóparton húzódik, melynek központja a kikötő. A településre a családias hangulat jellemző. Az utcák, a terek rendezettek a házak szépen gondozottak, a szemesiek szeretik falujukat. Rengeteg virág díszíti környezetüket, vendégszerető emberek laknak itt. Kempingjeik, üdülőik sok visszatérő vendéget fogadnak.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


Balatonszemes ideális üdülőfalu, sokan látogatnak ide pihenni. A település látnivalókban is gazdag. A falu római katolikus temploma az ófaluban áll. A templomot román stílusban építették, azonban a XV. században gótikus stílusban felújították, végül 1742-ben barokk stílusban átépítették, helyreállították.

A 7-es főút mellett áll a Hunyady-kastély, mely a XVIII. században épült. A kastély épülete ma általános iskolának ad otthont. A kastély mellett uradalmi magtár tornyosul, mely helyi védelem alatt áll. A Bagolyvár utcában látható a régi török vár helyén az 1900-ban épült Bagolyvár. Az épület a romantika stílusjegyeit viseli magán tornyával, csigalépcsővel és a várat körülvevő várárokkal.

A Postamúzeumot a régi XVIII. századi postakocsi-járat lóváltó állomásának istállójában találjuk meg. A benne található egyedülálló kiállítás ,,A delizsánsztól a mozgópostáig” címet viseli. A kiállítás a postázás történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig.

Reich Károly grafikus művész családjának háza ad otthont a Reich Károly Emlékháznak. A Latinovits Zoltán Emlékkiállítás méltó emléket állít a magyar színészkirálynak. Latinovits Zoltán életútját hűen, fotók és dokumentumok alapján mutatja be a kiállítás.

FÜRDŐKULTÚRA


A vasút állomás közelében, a kikötő nyugati tőszomszédságában található Balatonszemes strandja, számos ingyenes és fizetős szolgáltatással. A balatonszemesi volt fizető strandot, a Berzsenyi úti szabad strandot a község képviselő testülete a közelmúltban ingyenessé nyilvánította. Ezzel párhuzamosan viszont a szolgáltatások színvonalát - beruházásokkal - megnövelte.

A Berzsenyi úti szabad strandon található, attól elkülönítve található a gyermekbarát élményfürdő, melegített vízzel.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


A település a középkorban jelentős településnek számított: templommal és kolostorral is rendelkezett. A törökök elfoglalták a települést és 1570-ben kör alakú bástyákkal erősített palánkvárat építettek Balatonszemesen. A várat Bolondvárnak nevezték el.

A törökök kiűzése után fejlődni kezdett a település. 1733-tól a Hunyady grófok tulajdonába került Balatonszemes. A tóparti birtok felparcellázása Hunyady Imre nevéhez fűződik.

Balatonszemesen a fürdőélet már az 1880-as években megkezdődött. Ekkor épültek meg az első nyaralók is. Később üdülők, villák is épültek. A Balatonszemesi kikötő 1913-ban épült meg.

Települések Balatonszemes közvetlen közelében

Települések Balatonszemes környékén